By FootballGamingGR On 11:40 π.μ. | Categorized As , | With

Το 1982 ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός manager game της προκοπής. Η Addictive Games αποφάσισε να βγάλει στην αγορά το παιχνίδι “Football Manager”. Τι πιο απλός και…αυτονόητος τίτλος!

Τα πρώτα ποδοσφαιράκια είχαν ήδη κυκλοφορήσει οπότε κάποιος έπρεπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πως όμως να φτιάξεις ένα manager παιχνίδι την εποχή που δεν υπάρχει Internet, άρα δυσκολεύεσαι να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι; Η Addictive Games διευθύνονταν κυρίως από τον Kevin Toms, τον άνθρωπο με τα…μούσια που βλέπαμε σε κάθε κουτί του Football Manager! Κουτσά στραβά και με πολύ μικρή βάση παικτών (αφού στο παιχνίδι έβλεπες συνέχεια τα ίδια ονόματα) το Football Manager 1 κυκλοφόρησε για Spectrum (1982), Atari ST (1982), Commodore 64 (1984), Amstrad (1984), Vic 20 (1984) και Amiga (1988). Η αρχή είχε γίνει και υπήρχε ήδη μία πολύ μικρή ανταπόκριση. Το παιχνίδι βεβαίως δεν είχε καν ποντίκι και όλες οι εντολές γινόντουσαν με το πληκτρολόγιο. Αρχικά σε ρωτούσε ποια ομάδα θες να επιλέξεις, πληκτρολογούσες τον αριθμό και ξεκινούσες δράση (από την Division 4 παρακαλώ!). Κάθε ομάδα που επιλέγατε είχε κάθε φορά τους ίδιους παίκτες και αντί για μία πληθώρα στατιστικών υπήρχαν μόνο δύο χαρακτηριστικά, το Skill και το Energy. Επομένως αναγκαζόσασταν πολύ απλά να πουλήσετε τους λιγότερο ικανούς και μαζεύοντας χρήματα να αγοράσετε τον…παίκτη της εβδομάδας. Οι μεταγραφές τότε μόνο έτσι γινόντουσαν. Κάθε εβδομάδα εμφανιζόταν ένας παίκτης κι αν θέλατε τον αγοράζατε. Η απεικόνιση του παιχνιδιού ήταν ένα γήπεδο με μόνο τα βασικά (γ
ραμμές γηπέδου και τέρματα) και οι παίκτες οι οποίοι απεικονίζονταν με κάτι γραμμούλες.
Εν όψει των μουντιάλ της τότε εποχής, ο Kevin Toms κυκλοφορεί to 1988 στην αγορά το Football Manager 2 για Spectrum, Atari ST, Amstrad, Amiga και PC. Περιείχε μικροβελτιώσεις σε σχέση με την πρώτη έκδοση που είχαν να κάνουν με την απεικόνιση αγώνα και κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως π.χ. ο χορηγός με τον οποίο συμφωνούσατε στο ξεκίνημα της σεζόν. Επίσης, η επιλογή ενδεκάδας γινότανε τοποθετώντας τους παίκτες σε κουτάκια, κάτι που έδινε καλύτερη αίσθηση της θέσης των παικτών μέσα στο γήπεδο. Παρόλα αυτά το παιχνίδι είχε κάποιες δυσκολίες στον χειρισμό του σε σχέση με την πρώτη έκδοση και αυτό απογοήτευσε τους χρήστες.


Το 1990 κυκλοφόρησε το Football Manager World Cup Edition για Amiga (1990), Atari ST (1990), Amstrad (1990) και PC (1990). Δεν τα πήγε και τόσο καλά με αποτέλεσμα το Football Manager 3 που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, παρά το ότι αποτελούσε μια πολύ καλή προσπάθεια, επισκιάστηκε μοιραία από τα Championship Manager 1 και The Manager που κυκλοφόρησαν το 1992. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τελικά στο FM3 ο Kevin Toms κατάφερε να χρησιμοποιήσει το ποντίκι σε όλο του το μεγαλείο (!) όπως επίσης να βγάλει το παιχνίδι για Spectrum (1991), Amstrad (1993) και PC (1993). Αυτά που ήθελε να δείξει αυτή η τελευταία έκδοση ήταν πολλά. Τα γραφικά του όμως δεν το βοήθησαν όπως (για άλλη μια φορά) και η βάση παικτών. Κρατάμε όμως δύο στοιχεία. Την προπόνηση της ομάδας που είδαμε για πρώτη φορά σε manager game και το γραφείο του προπονητή που αντέγραψε αργότερα το Ultimate Soccer Manager και μετέπειτα το Total Club Manager.
Πως φτάσαμε από το παλιό Football Manager στο Football Manager 2005; Πολύ απλά όταν η Sports Interactive σταμάτησε την συνεργασία με την Eidos στο CM '03/'04, έπρεπε πλέον να βρεθεί ένα νέο όνομα για το παιχνίδι, μιας και η Eidos διατηρούσε το όνομα "Championship Manager". Η Sports Interactive έκανε πρόταση στην Addictive Games για εξαγορά του ονόματος κι η τελευταία την δέχτηκε με μεγάλη της χαρά. Το όνομα "Football Manager" το είχα προτείνει στο forum της Sports Interactive την εποχή που διεξαγόταν δημοψήφισμα για το νέο όνομα που θα ήθελαν οι χρήστες για το παιχνίδι. Δεν πρέπει να ήταν παρά 2-3 ακόμη άτομα που το σκέφτηκαν, όμως έχω την αίσθηση ότι η SI δεν είδε καν τα μηνύματά μας κι είχε ήδη κάνει τις κινήσεις της. Η εξαγορά αυτή είναι για μένα μία από τις πιο σημαντικές αγορές ονόματος στην βιομηχανία των games, γιατί το συγκεκριμένο brand, πέρα από την ιστορία της δεκαετίας του '80 είναι ταυτόχρονα και πολύ δυνατό ως όνομα. Το Football Manager είναι σήμερα 1ο σε πωλήσεις manager game και μονίμως στο Top10 της Μ. Βρετανίας, ειδικά τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του.

#gazzeta.gr